20 January 2009

Hollywood dan Gaza

Sungguh dua tempat ini berbeza. Pernah tengak The Matrix lakonan Keanu Reeves? Ataupun Indiana Jones lakonan Harrison ford? Penuh dengan aksi hero-yang-tak-akan-mati? Tembak sana, tembak sini , bom lah macam mana pun; akhirnya yang menang heronya juga.


Sama dengan keadaan di Gaza. Kini sedang perang meletus, seluruh dunia tertumpu padanya. Dan antara mata-matanya yang tertumpu termasuklah mereka yang kita sering lihat di layar filem. Cuma kali ini ia yang mereka lihat kali ini bukannya main berlakon-lakon seperti mana yang mereka lakukan. Yang ini betul-betul~. Bomnya benar, pelurunya pun benar, sakit dan matinya juga benar.


Ada yang mengecam Zionis ini kerana ke-Brutal-an-kurang-ajar-lagi-tak-terhormat-ego-setinggi-langit mereka. Namun ada juga yang mendambakan mereka berbuat begitu.


Zaass~ Kita lihat :
 
 
“Orang Arab adalah sumber terorisme di dunia yang ada sekarang ini. Mereka menyerang orang tanpa meninggalkan seorang pun. Saya harap Israel menghancurkan mereka.”
TOM CRUISE - (Mission Impossible, The Last Samurai)
“Bangsa Arab hanya parasit untuk dunia ini, dan mereka mesti ditumpaskan habis.”
RICHARD GERE - (Pretty Woman)
 
“Bangsa Arab lebih hina daripada binatang, dan kita Yahudi adalah bangsa terpilih. Tak ada lagi pertanyaan mengenai hal itu."
HARRISON FORD - (Indiana Jones, Air Force One)
 
“Jika bangsa Arab kuat, mereka akan menghancurkan dunia. Maka sekarang, kita harus menghancurkan mereka.”
KEANU REEVES - (Speed, Matrix)
“Kemanusiaan akan hanya boleh ditegakkan di dunia jika negara Israel sudah berdiri.”
DUSTIN HOFMAN - (Tootsie)


“Cuba pelajari sejenak sejarah Yahudi, maka Anda akan tahu, siapa yang sebenarnya Pengganas.”
AL PACINO - (The Godfather)


“Bangsa Arab dan orang Islam bukan pengganas. Dunia harus bersatu melawan Israel.”
ANGELINA JOLIE - (Lara Croft)


“Keduanya, baik Palestin ataupun Israel, salah. Mereka harus menghentikan perang ini.”
WILL SMITH - (Ali, Men In Black)





 
“Bush, Sharon, Blair, dan Rice adalah nama-nama yang akan dikutuk sejarah sepanjang masa.”
GEORGE CLOONEY - (Ocean's Eleven, Batman & Robin)


“Kita selama ini hanya berkata dari sudut pandang yang mempunyai kekuatan, bagaimana kalau kita ada di posisi yang lemah?”
SEAN CONNERY - (James Bond)


“Zionis adalah sumber kehancuran. Saya berharap saya dapat melawan mereka.”
MELL GIBSON - (Lethal Weapon, Brave Heart)


“Kita sekarang hidup di zaman di mana yang kuat memakan yang lemah. Kita tak lebih baik daripada bangsa Arab.”
RALPH FIENNES (Shakespeare In Love)

Michael Heart - Song For Gaza

Michael Heart membantu dengan lagu untuk Gaza yang mana hasilnya akan didermakan ke UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), Klik Sini untuk muat turun mp3 "Song for Gaza".


Sumber : Eramuslim


9 comments:

AyAres151 said...

kena black list Tom Krus lah pahni.... boikot lakonan tom kruss...

susu dan biskut... said...

Oh Keanu Reeves. Cinta kita berakhir di sini.
Oh Richard Gere, semoga ketayap kecil Jewishmu itu mampu menyelamatkan kamu nanti.

Oh Angelina Jolie, apa kata buat Rumah untuk Anak Palestine?
Duit banyak tu baik selamatkan baby-baby yang comel tu. Maddox, Shiloh, Zahara, Knox, Vivienne, Pax dan lain-lain mesti gumbiraa.

Palestine, oh Palestine.

azaHmaeL said...

aku nak clash dgn kaw tom. iskk bla kaw~

seriousinjury said...

yam
betol ke artis-artis ni ckp cmtu?

Abqori said...

Abqori rasa antara mereka ini yang ada rasa kasihan pada Palestin dan menyalahkan Israel dan Zionis ini, mungkin adalah artis-artis yang kuat membaca dan mengkaji.

Selebihnya itu memang tertipu dangan media barat atau malas mengkaji atau dah memang sedia Yahudi.

Tak tahan betul bila baca ayat Angelina Jolie itu sebab gambar yang diletakkan ala-ala bertudung. Macam penyanyi nasyid pula.

@susu dan biskut
Bila masa pula kamu bercinta dengan Keanu Reeves? Dah dengar gosip pun! :p

tintaHati said...

sejak bila jadi wartawan hiburan nie? ;)

Syafik said...

@Ayares51 : eh? Kenapa Tom kurus? Haha.

@Susu dan biskut : Sungguh Keanu Reeves itu telah lama berakhir. Apapun semoga kebajikan dan hidayah buat mereka.

@azaHmael : Eh? Bukan Robert Pattison ke kau? Haha.

@Seriousinjury : Ya, Sila rujuk sumber di bawah entri ya? ;)

@Abqori : Mungkin juga, Berlakon pun berlakon juga, tetapi berita dunia pun kena tahu juga. Richard Gere itu agaknya terbuka Siaran televisyen Israel agaknya.

@tintaHati : Haha, bukan wartawan pun. Ini sekadar pengkongsian. ;)

Anonymous said...

eyh..
xdpt dload la..
cuba check semula link tu

Khairieah said...

suka quote sean connery :)

Post a Comment

Hantarkan maklum-balas anda kepada penulis. Maklum balas anda adalah perlu untuk :

1) Memastikan penulis tidak bercakap sorang-sorang.
2) Tahu siapa anda, dan melompat ke blog anda juga.
3) Membuatkan penulis terus tersenyum-perasan dan terus menulis.

Sekian. :)

Terima Kasih kerana membaca! :D