20 May 2009

9 Teknik menjawab yang pasti gagal

Berikut adalah Teknik menjawab yang pasti membuatkan anda gagal dalam peperiksaan semester ini.

1) Jangan libatkan "Bond" yang lain dalam Kimia.



2) Bukan Explain yang ini!.




3) "Expand" juga kadang-kala bukan bermaksud "menjarakkan".




4) Jangan meletakkan "faktor ajaib" lain dalam soalan fizik.




5) Jangan Tawakal dulu, baru usaha.




6) Terlalu permudahkan.




7) Pastikan anda benar-benar tahu menyelesaikan punca kuasa dua.




8) Jangan bias gender dalam Matematik!.




9) Terlalu "lurus" dalam soalan kimia.



Sumber : Laman Sesawang dan pengalaman yang lalu.

40 comments:

hanc said...

salam.. hahahahha.. ketawa lu baru bagi tau.. hanc teringat lak time stady dulu... >.<

Syafik said...

@Wasalam : Hehe. Eh? Dah grad? Bertuahnya. :D

Abqori said...

Ada jugak ke orang yang jawab macam ni? Kasihan dia!

Faktor ajaib??? Sakit perut hamba! =))

is_zal said...

Kumpulan jawapan sapek ketika masih senagl dahulu... ngeh2 skrg sengal ckit2 je g.

Syafik said...

@Abqori : Haha, hamba pun pelik, mana la datang gajah tu. Haih..

@Iszal : Mana ada! :D

-WaN- said...

b'coz she is a women?hehe..tak patot....
kalo cikgu die pompuan gak,silap2 boley fail...haha

nooreena said...

Bagus juga kalau ada pelajar jawab begini. Kreatif! :D

Syafik said...

@Wan : Hamba cikgu lelaki, tapi tetap juga hamba bagi failed sebab jawapan dia bias gender. Haha.

@nooreena : Pelajar ini terlalu kreatif. ades..

FArah said...

sapek..
ko jgn tulis camni suda..
;)

chokilala said...

hahaha. tergelak2 aku baca post ni. ni kira dah xtau pape tapi saje nak jawab gak jangan biar kosong. yela, drpd biar kosong kot2 dapat markah kesian ke. hoho

aiyrie said...

Assalamu'alaikum,

Tak tahan gelak. Terutama tang gajah tu. Saya jenuh pikir, macam mana la dia dapat idea tu. Soalan lain tu kira jawapan dia masih logik la jugak.

Semoga anak-anak didik Encik Syafik takde yang jadi macam tu. Senak perut dibuatnya.

Syafik said...

@FArah : Hampir, dalam Kimia tadi. :D

@chokilala : Haha. Hamba pun tak tau la, sama ada cikgunya nak kesian atau gelak. Tapi rasanya mungkin gelakkan dulu. :D

@aiyrie : Wa'alaikumsalam. Haha. InsyaAllah tak.. Kalau ya, habis la..

'Cikgu Padi' said...

ko mmg pandai wt lawak..huhuhu..i like..

Syafik said...

@cikgu padi : Tensi kerana Kemistri. Haha. I like..

melon. said...

aku rasa inilah akibatnya kita menanamkan sikap jujur dalam diri kanak2.
sekali sekala kena ajar mereka hipokrit juga kan.haha.

Syafik said...

@melon : Ada benarnya juga. Inilah realiti. :D

enyheartsdiamond said...

hakhahahaahhahahahahahahahahahahahahahahahahhhahahahahahaha~

Syafik said...

@enyheartsdiamond : Uiks. Ini betul2 gelak ni. Haha. Sabar2 :)

azaHmaeL said...

takleh bla dow!!! tebahak aku bace

Syafik said...

@azaHmael : Haha. Dr. jangan jawab mcm ni dalam paper medic. Bahaya!

LonggoxAjma'in said...

ape punye sengal ar dak uang jawab soalan2 ni... terge;ak aku bace...haram je...

Syafik said...

@LonggoxAjma'in : Haha. Mereka terlalu kreatif. :)

Max J. Potter said...

funny. really. got me smiling. ah, so you're a teacher? cool. i am one too. great to know another fellow educator-blogger around. keep writing. you're amusing. =)

Tips Blogging said...

Rasanya pernah nampak article nie dekat http://jimipedia.blogspot.com

Syafik said...

@Max J. Potter : U are teacher too? Haha. Cool.. it's nice too you. You too. Keep on writing. I've started to "track down" all your post. :)

@Tips Blogging : Pertama kalike blog tu. Memang sama. Mungkin kami ambil dari sumber yang sama. Dari sini. www.joe-ks.com. Terima Kasih untuk Info itu. :)

Nur Suhaila Zulkifli said...

salam.post ni comel..berjaya redakan tensen saya yang nak berexam ni..harap2 student saya nanti xde la loyar booruk cmni..aminn..

incik.keiroro said...

haha...

ni ok lg...

paling ta bole bla karangan budak upsr...

try google...

kelakar habis...

Roy said...

Sambal btul laa saper yg jawab mcm nie...hahahaha! Gelak 18 kali~

miss GAZA said...

haha
mana tahannnnnnnn
lawakkkkkk tuuuuuu!!!!

Syafik said...

@incik. Keiroro : Haha, hamba dah google karangan tu. Memang ada!. :D

@Roy : Roomate, soalan "hard water tu betul-betul keluar dalam soalan fizik tadi kan" Fuh, hampir-hampir tulis "icu cube" jugak.

@miss GAZA : Haha. :D

aisHa 'S' said...

maaf..saya telah menciplak entry ini tanpa mintak izin.okay sekarang nk mintak izin.sayan k copy paste entry ni boleh x cikgu..?
Soory anyway..

*Blog walking.Terjumpa blog ini.
Besh.!

Syafik said...

@aisha 'S' : Oh2, xpa. Copy aja. :)

pu3 balqis said...

hahaha... lawaknya..

szetooweiwen said...

hhahahahah terlalu kelakar siut!

seriousinjury said...

cam haram..ahaks

al-aman said...

Salam... x tahan. Saya terpaksa ketawa.

Syafik said...

@pu3 balqis @szetooweiwen @seriousinjury @al-aman : Haha!. :D

en_me said...

sengalnyerr.. ehehe

Roy said...

Capit...update laa blog nie~

Affiq Artisme said...

Gile lawak...!! aku tegelak depan PC...
whoahahahahahahhahahahahahahhahahaha!!

Post a Comment

Hantarkan maklum-balas anda kepada penulis. Maklum balas anda adalah perlu untuk :

1) Memastikan penulis tidak bercakap sorang-sorang.
2) Tahu siapa anda, dan melompat ke blog anda juga.
3) Membuatkan penulis terus tersenyum-perasan dan terus menulis.

Sekian. :)

Terima Kasih kerana membaca! :D